Tα τσάκρα και οι συσχετισμοί τους με τις ασθένειες

0
702

Τα τσάκρα ή αλλιώς ενεργειακά κέντρα συνδέονται με τα όργανα του σώματός μας και λειτουργούν σε άμεση σχέση με αυτά. Έτσι οι ασθένειες που παρουσιάζονται στο σώμα προέρχονται από μια διαταραχή στην ενέργεια των κέντρων αυτών. Ας δούμε πώς συμβαίνει αυτό.

ΤΟ ΑΙΘΕΡΙΚΟ σώμα αποκαλύπτει την ενεργειακή κατάσταση του φυσικού σώματος. Οι αλλαγές της ενέργειας διαδραματίζονται πρώτα στο αιθερικό σώμα και μετά αποτυπώνονται στο φυσικό, κυτταρικό επίπεδο. Τα τσάκρα λαμβάνουν ανεπαίσθητες ενέργειες του σώματος (αιθερικές) και τις μετατρέπουν σε ενδοκρινικά σήματα (ορμονικά). Το αποτέλεσμα είναι να επηρεάζεται ολόκληρο το φυσικό σώμα, καθώς τα τσάκρα στέλνουν ενέργεια στα αντίστοιχα όργανα του σώματος.

Τα τσάκρα, οι αδένες και τα αντίστοιχα όργανα βρίσκονται σε τέλεια ευθυγράμμιση, γιατί όλα λειτουργούν στην ίδια συχνότητα. Για παράδειγμα, ο λαιμός (όργανο), ο θυροειδής (αδένας) και το πέμπτο τσάκρα είναι όλα ευθυγραμμισμένα. Παρακάτω, περιγράφουμε τα τσάκρα και τις σχέσεις τους με τις ασθένειες, ξεκινώντας από την κορυφή του κεφαλιού και καταλήγοντας στο ριζικό τσάκρα.

Έβδομο τσάκρα

Εδώ φιλοξενείται ο εγκεφαλικός φλοιός και η επίφυση, καθώς και η ψυχική μας αντίληψη και η ικανότητά μας να καταπιανόμαστε με βαθύτερες εσωτερικές αναζητήσεις. Όταν το τσάκρα αυτό είναι ανοιχτό επιτυγχάνεται το νόημα της ζωής και μια ανώτερη συνειδησιακή κατάσταση. Όταν είναι κλειστό παρουσιάζει παρόμοια εικόνα με τις ψυχώσεις, όπου το μυαλό είναι αποξενωμένο από τον ανώτερο, πνευματικό εαυτό.

Έκτο τσάκρα

O προμήκης μυελός, τα μάτια, τα αυτιά, η μύτη και τα ιγμόρεια περιλαμβάνονται στο τσάκρα αυτό, όπως και η υπόφυση (μυξαδένας) και η επίφυση. Εδώ βρίσκεται η ενόραση και η διαίσθηση. Οι ικανότητες αυτές αναπτύσσονται μέσω του διαλογισμού και της ενδοσκόπησης.

Πέμπτο τσάκρα

Το τσάκρα αυτό σχετίζεται με το στόμα, τις φωνητικές χορδές, την τραχεία, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και το δέκατο κρανιακό νεύρο (βαγιού, που στα σανσκριτικά σημαίνει αέρας), τον θυρεοειδή και τους παραθυρεοειδείς αδένες. Επίσης κυβερνά το γενικό μεταβολισμό και το μεταβολισμό του ασβεστίου. Οι σκελετικές δραστηριότητες, η ελεύθερη βούληση, η ομιλία και το τραγούδι ανήκουν σε αυτό το τσάκρα, το ίδιο και η ικανότητα της διαισθητικής ακοής (διακοή).

Τέταρτο τσάκρα

Το τσάκρα αυτό παρέχει με ενέργεια την καρδιά, τους πνεύμονες, το στήθος, τα βρογχικά και το κυκλοφορικό σύστημα. Το μπλοκάρισμα της ενέργειας σε αυτό το τσάκρα οδηγεί σε εγκεφαλικό, στεφανιαία νόσο, έμφραγμα και άσθμα. Εδώ ανήκουν η αγάπη άνευ όρων, η αγάπη προς τον εαυτό μας και η ικανότητα να εκφράσουμε την αγάπη μας.

Τα στοιχεία του αέρα, της γης, της φωτιάς και του νερού αντιπροσωπεύονται από κάθε τσάκρα. Το στοιχείο του αέρα ανήκει στο τσάκρα της καρδιάς, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, ανάμεσα στα ανώτερα και κατώτερα τσάκρα. Η γη αντιστοιχεί στο ριζικό, πρώτο τσάκρα που βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης και αντιπροσωπεύει την επαφή μας με τη γη. Η φωτιά αντιστοιχεί στο τρίτο τσάκρα, το λεγόμενο ηλιακό πλέγμα, το οποίο αποτελεί το κέντρο δύναμης ενός ατόμου. Το νερό ανήκει στο δεύτερο τσάκρα και στις ρευστές σχέσεις μας με τους άλλους.

Το τέταρτο τσάκρα φιλοξενεί επίσης το θύμο αδένα, ο οποίος κυβερνά το ανοσοποιητικό σύστημα και ατροφεί (συρρικνώνεται) με τη μοναξιά και την κατάθλιψη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα της ενέργειας του τσάκρα της καρδιάς και της λειτουργίας των αδένων. Οι ανεπαίσθητες ενέργειες, τα συναισθήματα, το ανοσοποιητικό σύστημα και το στοιχείο του αέρα που σχετίζονται με το τσάκρα αυτό είναι άκρως απαραίτητα για τη ζωή. Ο θύμος αδένας πιστεύεται ότι ελέγχει την παραγωγή κυττάρων T, παράγοντας μια ορμόνη που μάχεται τις μολύνσεις.

Υπάρχει όμως και ένας ανοσοποιητικός παράγοντας που μπορεί να αποτρέψει τη στεφανιαία νόσο, παρά τις γνωστές αιτίες που την προκαλούν, δηλαδή υψηλή χοληστερίνη, κάπνισμα και υπερένταση. Η υπολειτουργία των οργάνων, συμπτώματα όπως ο διαβήτης, η δυσλειτουργία των ωοθηκών και των επινεφριδίων είναι αποτελέσματα απώλειας ενέργειας και ατροφίας των αδένων αυτών.

Τέταρτο τσάκρα και κατάθλιψη 

Η κατάθλιψη και το αίσθημα της λύπης έχουν σαν αποτέλεσμα την υπολειτουργία του ανοσολογικού μηχανισμού, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο δημιουργίας καρκίνου σε επιρρεπείς στην ασθένεια οργανισμούς. Το σώμα, καθώς το ανοσοποιητικό του σύστημα λειτουργεί στα πιο χαμηλά του επίπεδα, αδυνατεί να εντοπίσει την εισβολή καρκινικών κυττάρων. Τα κύτταρα T και τα λεμφοκύτταρα (τα μαχητικά κύτταρα T) καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα μέσω της περιπόλου που πραγματοποιείται από τον ανοσολογικό μηχανισμό του οργανισμού. Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να εντοπίσει τα μικρόβια, του ιούς και τα καρκινικά κύτταρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα λεμφοκύτταρα, για έναν άγνωστο λόγο, παράγουν αντισώματα κατά των κυτταρικών πρωτεϊνών, των οργάνων και του DNA, λειτουργούν δηλαδή ενάντια στον οργανισμό. Παρόμοιο μηχανισμό, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται ενάντια στον ίδιο τον οργανισμό, συναντάμε στις ασθένειες της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, στη σκλήρωση κατά πλάκας, στη βαριά μυασθένεια, στο λύκο, στη θυροειδίτιδα, στη δυσλειτουργία των επινεφριδίων και στο πρώιμο στάδιο του διαβήτη.

Το μπλοκάρισμα λοιπόν της ενέργειας στο θύμο αδένα και στην καρδιά μπορεί να προκαλέσει την επίθεση του ανοσολογικού μηχανισμού στον ίδιο τον οργανισμό. Για παράδειγμα, η βαριά μυασθένεια προσβάλλει τις νευρομυικές διακλαδώσεις και είναι βαθιά συνδεδεμένη με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η καταστολή της δραστηριότητας των μαχητικών κυττάρων T προστατεύει το σώμα από την επίθεση προς τον εαυτό του. O ιός του AIDS φαίνεται ότι συνδέεται με αυτού του είδους τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία λαμβάνει χώρα στο δεύτερο και τέταρτο τσάκρα.

Τρίτο τσάκρα

Σχετίζεται με τα επινεφρίδια και το ηλιακό πλέγμα και επηρεάζει το στομάχι, το πάγκρεας, το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη και τη σπλήνα. Tο τσάκρα αυτό έχει να κάνει με την προσωπική μας δύναμη, τον έλεγχο που έχουμε πάνω στη ζωή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Όταν είναι μπλοκαρισμένο έχουμε την τάση να βλέπουμε τον εαυτό μας σαν θύμα.

Η ικανότητα να βλέπουμε τον κόσμο σαν ένα φιλικό κι ευχάριστο μέρος και όχι σαν μια απειλή αποτελεί πηγή δύναμης και αισιοδοξίας. Η κακομεταχείριση και ο θυμός, καθώς και η σύγκρουση ανάμεσα στην κυριαρχία και την καταστολή επηρεάζουν το τσάκρα αυτό. Έτσι το άτομο μπορεί να παρουσιάσει μια τυραννική ή παθητική συμπεριφορά.

Για παράδειγμα, το έλκος συχνά εμφανίζεται σε ανθρώπους που παρουσιάζουν μια κυριαρχική συμπεριφορά, ενώ έχουν μια υποχωρητική, εξαρτημένη εσωτερική ζωή. Το έλκος έχει σχέση και με το πρώτο τσάκρα. Παρόμοια, ο διαβήτης σχετίζεται και με το τέταρτο, αλλά και με το τρίτο τσάκρα, καθώς έχει να κάνει με την απώλεια προσωπικής δύναμης και τη νοσταλγία του παρελθόντος.

Πολλές ασθένειες που προκαλούνται από τη διαταραχή της ενέργειας στα τσάκρα είναι τα αποτελέσματα πεποιθήσεων που είχαν αποκτηθεί σε νεαρή ηλικία και εξακολουθούν να υπονομεύουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του ατόμου. Τις περισσότερες φορές, οι πεποιθήσεις αυτές, βρίσκονται στο υποσυνείδητο του ατόμου και “παίζονται” ξανά και ξανά στο μυαλό του σαν παλιά ταινία.

Δεύτερο τσάκρα

Οι γενητικοί αδένες (όρχις ή ωοθήκη), η σπλήνα, το λεπτό και το μεγάλο έντερο και το ιερό οστό ανήκουν στο δεύτερο τσάκρα. Οι ασθένειες που σχετίζονται με το τσάκρα αυτό περιλαμβάνουν προβλήματα με τον τράχηλο και τη μήτρα, την κολίτιδα, τον προστάτη, τον καρκίνο της κύστης, προβλήματα με την απορρόφηση της τροφής και πόνους στη μέση. Εδώ εδρεύει η σεξουλικότητα του ατόμου, ενώ πιστεύεται ότι η ενέργεια μεταφέρεται στο σώμα μέσω της σπλήνας. Η σεξουαλική ενέργεια αποτελεί έκφραση μυστικιστικών εμπειριών.

Πρώτο τσάκρα

Το ριζικό τσάκρα συμβολίζει τη σύνδεση μας με τη γη και το αίσθημα της επιβίωσης. Αν το τσάκρα αυτό είναι υπερδραστήριο σχηματίζονται παρανοϊκές ιδέες στο άτομο, ενώ αν είναι μπλοκαρισμένο παρατηρείται μείωση της θέλησης για τη ζωή. Τα όργανα που σχετίζονται με το τσάκρα αυτό είναι το ορθό έντερο, ο πρωκτός και η ουρήθρα.

Τα δυο κατώτερα τσάκρα (το πρώτο και το δεύτερο) σχετίζονται με την κατακράτηση παλιού, “άχρηστου” υλικού και την τυχόν δυσκολία να αφήσουμε πίσω το παρελθόν. Η ρίζα αποτελεί το καύσιμο υλικό για τον κάμινο της γέννησης και οπλίζει το άτομο με δημιουργική ενέργεια. Η ενέργεια κατευθύνεται προς τα πάνω, στο τσάκρα του λαιμού με τη μορφή εκφραστικής δύναμης και στο τσάκρα της κεφαλής με τη μορφή συνειδητότητας. Στην πορεία της προς την κορυφή φιλτράρεται από το τσάκρα της καρδιάς, μέσα από την αγάπη και τη συμπόνια.

Η ασθένεια

Η ασθένεια είναι το τελικό παράγωγο της διάσπασης ανάμεσα στην ψυχή (ανώτερος εαυτός) και την προσωπικότητα. Η διάσπαση αυτή αποτελεί σημαντικότερο γεγονός ακόμη και από την ίδια την ασθένεια. Αν αποκατασταθεί η σχέση αυτή, τότε αποκαθίσταται και η υγεία.

Ο φόβος και η αρνητικότητα διασπάνε το δεσμό ανάμεσα στα ζευγάρια σώμα/προσωπικότητα και ψυχή/ανώτερος εαυτός. Ο φόβος έχει μια διασπαστική επίδραση πάνω στο μαγνητικό, μοριακό, φυσικό σώμα και το απομονώνει από το άκρως απαραίτητο, καθοδηγητικό του ανώτερο εαυτό. Ο διαχωρισμός αυτός αφήνει το σώμα εκτεθειμένο σε εισβολές μικροβίων.

Η αιτία της ασθένειας βρίσκεται στην προσωπικότητα, ενώ η προδιάθεση για τον τύπο της ασθένειας εδρεύει στο μίασμα, το οποίο βρίσκεται στο DNA του ατόμου. Το μίασμα είναι η εν δυνάμει ασθένεια, η οποία είναι προκαθορισμένη από το ιστορικό της υγείας των προγόνων του ατόμου.

Η θεραπεία

Η θεραπεία του ατόμου επιτυγχάνεται με τη θεώρηση του ατόμου σαν ολότητα. Δεν περιορίζεται ούτε στο φυσικό ούτε στο νοητικό του επίπεδο. Το άτομο δεν έχει προσπέλαση στα συναισθήματα που είναι παγιδευμένα στο ασυνείδητο. Το φυσικό σώμα όμως έχει άμεση σύνδεση με το ασυνείδητο και γι? αυτό δημιουργεί τις ασθένειες, “υλοποιώντας” τη σύγκρουση που παρατηρείται στο ασυνείδητό του.

Η διπλή φύση της ενέργειας/ύλης φαίνεται να είναι μια από τις βασικές ιδέες της μοριακής φυσικής του Aϊνστάιν, ενώ θα μπορούσε να εξηγήσει και τη σχέση του αιθερικού με το φυσικό σώμα. Στην πραγματικότητα, αν η ύλη και η ενέργεια ταυτίζονται, τότε το ασυνείδητο και το μοριακό σώμα είναι στενά συνδεδμένα μεταξύ τους, ενώ παράλληλα αποτελούν κομμάτι της όλης ύπαρξης. Η υγεία λοιπόν έχει άμεση σχέση με την αρμονική σχέση ανάμεσα στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.

Πηγή: www.psixologikosfaros.gr