Πόσο υγιεινές είναι οι σύγχρονες «υγιεινές τάσεις διατροφής»;

0
596
nutrition

nutrition

Άρθρο της ολιστικής διατροφολόγου και δασκάλας της γιόγκα Amanda Hayes Morgan

 

Σε κάποιο δελτίο ειδήσεων αναφέρεται ότι το έλαιο καρύδας αποτελεί τη μυστική λύση για τη γήρανση του δέρματος. Έτσι, όλες οι γυναίκες από 30 ετών και πάνω αρχίζουν να το βάζουν στο πρόσωπό τους τη νύχτα. Ξαφνικά, τα φιστίκια θεωρούνται ως μια μέθοδος μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Έτσι, οι μεσήλικες άντρες ξεκινούν να καταναλώνουν φυστικοβούτυρο.

Αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε. Όταν μας λένε ότι κάτι είναι «υγιεινό», οι περισσότεροι από εμάς δείχνουμε τυφλή εμπιστοσύνη. Αν αυτό λέει η είδηση, πρέπει να ισχύει. Έτσι δεν είναι; Όχι απαραίτητα. Ήρθε η ώρα να κάνουμε μια μικρή έρευνα έτσι ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε ανάμεσα στα επιστημονικά γεγονότα και τη διατροφική μανία.

 

Παρακάτω περιγράφονται 5 δημοφιλείς διατροφικές τάσεις που οι περισσότεροι από εμάς θα έπρεπε να αμφισβητούν.

 

  1. Εξωτικές υπερτροφές

 

Σπόροι Chia, φυσικό αφροδισιακό Maca, σπιρουλίνα, κακάο, μούρα Goji. Φαίνεται ότι κυκλοφορεί ένα καινούριο καυτό ρεύμα «υπερτροφών» στο εμπόριο που υποτίθεται ότι θα αλλάζει τη ζωή σας κάθε μήνα. Είναι αυτά τα εξωτικά τρόφιμα πραγματικά σούπερ ή πρόκειται απλώς για διαφημιστικές εκστρατείες; Η απάντηση είναι διττή. Πράγματι, αυτές οι υπερτροφές έχουν ασυνήθιστα υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και διαθέτουν ισχυρές ιδιότητες. Για παράδειγμα, το κακάο έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και μαγνήσιο (που δικαιολογεί την ακατανίκητη επιθυμία για σοκολάτα η οποία εμφανίζεται ξαφνικά πριν την έμμηνο ρήση). Τα μούρα Goji διαθέτουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C (500 φορές μεγαλύτερες από τα πορτοκάλια κατά βάρος) και έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια.

 

Αν όμως τα προσθέσετε στη διατροφή σας θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές; Μόνο αν κάνετε μια αρκετά υγιεινή διατροφή γενικώς. Αν συνηθίζετε να καταναλώνετε επεξεργασμένες τροφές και να πίνετε ζαχαρούχα ροφήματα όλη την ημέρα και απλώς μερικές φορές προσθέτετε λίγους σπόρους Chia στο πρωινό σας, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν είναι αρκετό να αποφεύγετε όλα τα ανθυγιεινά προϊόντα. Αντί να θεωρείτε τις υπερτροφές πανάκεια, γιατί δεν τις θεωρείτε προσθετικά σε μια ήδη ισορροπημένη διατροφή; Υπάρχουν πολλές θρεπτικές τροφές που δεν είναι υπερτροφές, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ο άγριος σολομός, οι γλυκοπατάτες και το αβοκάντο.

 

  1. Πολλά συμπληρώματα διατροφής

 

Τα περισσότερα συμπληρώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι εντελώς ακατάλληλα. Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα. Έχω εργαστεί για μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής συμπληρωμάτων και γνωρίζω καλά τι συμβαίνει στα παρασκήνια των βιομηχανιών και τι πραγματικά περιέχουν εκείνα τα μικρά χαπάκια. Ένα μεγάλο ποσοστό των συμπληρωμάτων που βλέπετε στις αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης είναι φορτωμένα με νοθευμένα πρόσθετα, όπως πληρωτικά και συνδετικά υλικά και λιπαντικά. Αυτά τα πρόσθετα προκαλούν δυσαπορρόφηση και εμποδίζουν το σώμα σας να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του συμπληρώματος. Με αυτό τον τρόπο όμως χάνεται ο πραγματικός σκοπός τους, έτσι δεν είναι;

 

Τα συμπληρώματα, όπως και οι υπερτροφές, είναι υπερβολικά και πολλές φορές περιττά. Δεν υπάρχει κάποιο συμπλήρωμα που να θεραπεύει την κακή διατροφή σας. Μερικά συμπληρώματα μπορεί να είναι ωφέλιμα, αλλά είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε για το κατάστημα υγιεινής διατροφής και φορτωθείτε με αυτά.

 

  1. Οι διατροφικές ταμπέλες

 

Οι διατροφικές ταμπέλες έχουν γίνει τόσο αμφιλεγόμενες, όσο σχεδόν και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις. Είχα προσέξει ότι πρώην συνάδελφοί μου που ήταν χορτοφάγοι είχαν λάβει επιθετικά μέιλ διότι αποφάσισαν να ενσωματώσουν ξανά ζωικές πρωτεΐνες στη διατροφή τους, αφού τους έκαναν να αισθάνονται καλύτερα. Κι όμως! Αυτά τα πράγματα όντως συμβαίνουν.

 

Λόγω της ατομικότητάς μας και του γενετικού προγραμματισμού μας, είναι αδύνατον να βρεθεί μια παγκόσμια ιδανική διατροφή. Ο λόγος που υπάρχουν διάφορα είδη διατροφής όπως η ωμοφαγία, η oλική χορτοφαγία, η χορτοφαγία και η Παλαιολιθική δίαιτα αποδεικνύει το γεγονός ότι είμαστε όλοι ξεχωριστοί και δεν μπορούμε να τρώμε ακριβώς τα ίδια φαγητά. Ωστόσο, είμαστε ιδιαίτερα πρόθυμοι να υιοθετήσουμε μια διατροφή που είναι «της μόδας», αν πιστέψουμε ότι θα είναι καλύτερη. Για ποιο λόγο επηρεαζόμαστε τόσο εύκολα όταν πρόκειται για τη διατροφή και την υγεία μας;

 

Είμαι υπέρ του πειραματισμού, επειδή έτσι θα καταλάβετε ποια ακριβώς τρόφιμα είναι κατάλληλα για σας. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσετε το εξής: οι διατροφικές ανάγκες του σώματός σας αλλάζουν συνεχώς. Έτσι, αν και μπορεί να είστε σταθερά χορτοφάγοι για κάποιο χρονικό διάστημα της ζωής σας, αν διαπιστώσετε ότι έχετε την ανάγκη να φάτε κρέας, τότε να το κάνετε. Διαφορετικά, προετοιμαστείτε για την εμφάνιση συμπτωμάτων έλλειψης.

 

  1. Ο υπολογισμός των θερμίδων

 

Αν και έχουμε απομακρυνθεί από την τάση να μετράμε τις θερμίδες, αυτή εξακολουθεί να υπάρχει με τη μορφή ενός ελκυστικού συνθήματος μάρκετινγκ. Οι έμποροι τροφίμων εξακολουθούν (δυστυχώς με επιτυχία) να χρησιμοποιούν το σύνολο των θερμίδων για να κρύψουν το γεγονός ότι τα «υγιεινά» τους τρόφιμα δεν είναι τόσο υγιεινά τελικά. «Αγοράστε με! Έχω μόνο 100 θερμίδες!». Κι εμείς το αγοράζουμε, διότι για κάποιο χρονικό διάστημα η μέτρηση των θερμίδων θεωρούνταν κάτι πολύ σημαντικό.

 

Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως λένε ότι σημασία δεν έχουν οι θερμίδες αλλά τα συστατικά. Ως άτομο εμμονικό με τη μέτρηση των θερμίδων, έχω μετακινηθεί πλέον προς την αντίθετη κατεύθυνση και πρέπει να σας πω ότι είναι απίστευτα απελευθερωτικό. Εφ’ όσον δίνετε προσοχή στον κατάλογο των συστατικών και την ποιότητα των τροφίμων σας και δεν τρώτε περισσότερο από όσο χρειάζεται, οι θερμίδες είναι ασήμαντες. Έτσι λοιπόν, μην αγνοείτε εντελώς τις ετικέτες στα προϊόντα. Εξακολουθούν να είναι χρήσιμες για την αναθεώρηση άλλων πτυχών του διατροφικού προφίλ μιας τροφής, όπως η περιεκτικότητα σε νάτριο και ζάχαρη.

 

  1. Αποτοξίνωση με χυμούς

 

Κι όμως, πρέπει να επαναξιολογήσετε τις αποτοξινώσεις με την κατανάλωση χυμών. Ενώ είναι σημαντικό να δίνετε στον οργανισμό σας ένα διάλειμμα κατά διαστήματα, εγώ προτιμώ τις ολοκληρωμένες τροφές αποτοξίνωσης αντί για τους χυμούς. Γιατί; Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι που έχω γνωρίσει τους χρησιμοποιούν ως εξαντλητική δίαιτα ή ως έναν τρόπο για να μειώσουν τις τυχόν πρόσφατες κακές διατροφικές επιλογές τους.

 

Αυτό που θα πρέπει επίσης να αμφισβητήσετε είναι η αποτελεσματικότητα ενός χυμού στην αποτοξίνωση του οργανισμού σας από τη στιγμή που είναι φορτωμένος με ζάχαρη. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει το σάκχαρο στο αίμα σας στα ύψη, αφήνοντάς σας πεινασμένους και γεμάτους γκρίνια. Καθόλου ωραίος συνδυασμός. Μπορείτε να επανέλθετε από μια διατροφική κραιπάλη χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα και σωρούς από ζάχαρη. Ψάξτε για πράσινους χυμούς από φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι τα πράσινα μήλα και το λεμόνι, και αν θέλετε να αποτοξινωθείτε καταναλώστε μια μεγαλύτερη ποικιλία ανάλογων τροφίμων.

 

Συμβουλή: Μόνο και μόνο επειδή τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χαρακτηρίζουν κάτι «υγιεινό» δεν σημαίνει ότι ισχύει απολύτως. Ρωτήστε «γιατί» πριν αγοράσετε. Ενημερωθείτε και κάνετε έρευνα. Όσο πιο ενημερωμένοι είστε για τα τρόφιμα που αγοράζετε, τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε όταν τα καταναλώνετε.

 

Read more: http://enallaktikidrasi.com/2015/04/poso-ygieines-einai-oi-sugxrones-ygieines-taseis-diatrofis/#ixzz3YFyYZBUu