Μπορούμε να επηρεάσουμε τα κύματα του εγκεφάλου και να φτάσουμε στο στάδιο της απόλυτης ηρεμίας και γαλήνης, στο στάδιο της δημιουργικότητας, ωστε να μπορούμε να δημιουργούμε μόνοι μας την ζωή μας; Ναι μπορούμε. Αρκεί να αναλάβουμε την ΕΥΘΥΝΗ γι’ αυτό και να ΔΡΑΣΟΥΜΕ ανάλογα.
Τι κάνει η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο μυαλό μας;
Οι ασκητές, οι αναχωρητές, οι πολεμιστές, οι γιόγκι γνωρίζουν εδώ και χρόνια κάτι που οι επιστήμονες ανακάλυψαν τελευταία, πως ο ΕΛΕΓΧΟΣ είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε για να επεμβαίνουμε στις σκέψεις μας, αλλά και για να νιώθουμε εσωτερική ηρεμία, να θεραπεύουμε το σώμα μας, να μην ασθενούμε καν και να είμαστε προσηλωμένοι στους στόχους μας, όπως και να τους πετύχουμε.
Τι επιτυγχάνουμε όταν εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας στην ΑΥΤΟ- ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ κι ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ τις σκέψεις μας; Είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ενδυναμώνει την θέληση μας, ενισχύει τη συναισθηματική νοημοσύνη και βελτιώνει τις επιδόσεις μας. Έτσι πετυχαίνουμε ευκολότερα αυτά που θέλουμε στη ζωή μας. Με ποιον τρόπο όμως γίνεται σωστά η Συγκέντρωση του Νου και πώς επιδρά στον εγκέφαλο και γενικότερα στην ζωή μας; Αυτό μπορείτε να το ανακαλυψετε μόνο όταν αρχίσετε να Εξασκείστε κι Εκπαιδεύεστε στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ που καμία σχέση δεν έχει με τον «διαλογισμό» ούτε φυσικά με την «προσευχή»
Συγκέντρωση και Έλεγχος του Νου ισοδυναμεί με το μαγικό κλειδί που ανοίγει κάθε πόρτα – στόχο κι εκπληρώνει κάθε επιθυμία λογική ή παράλογη. Το σπουδαιότερο όμως είναι πως χαρίζει απλόχερα την πολυπόθητη γαλήνη και ηρεμία σε έναν κόσμο κατάθλιψης και σύγχυσης.
Τα κύματα της ηρεμίας
Στον εγκέφαλό μας υπάρχουν πέντε κατηγορίες κυμάτων που αντιστοιχούν σε διαφορετικές δραστηριότητες. Η Συγκέντρωση μας βοηθά να περάσουμε από εκείνα που είναι υψηλής συχνότητας σε άλλα πιο χαμηλής ενεργοποιώντας συγκεκριμένες περιοχές. Στόχος μας στην Συγκέντρωση είναι η μετάβαση από το στάδιο βήτα ή άλφα (σκέψη, ανάλυση κ.λπ.) στο θήτα (πλήρης ηρεμία, γαλήνη).
Το μυστικό για να τα καταφέρουμε είναι οι σωστές αναπνοές: όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχουν αυτές, τόσο περισσότερο μικραίνουν τα μήκη κυμάτων που εκπέμπει ο εγκέφαλος με αποτέλεσμα να ηρεμούμε. Επίσης καλό είναι να είμαστε συνεπείς, δηλαδή να αφιερώνουμε κάθε πρωί 5′ σε αυτή τη διαδικασία, αμέσως μόλις ξυπνήσουμε. Με αυτό τον τρόπο θα δούμε διαφορά στην παραγωγικότητά στην διάρκεια της ημέρας.
Τα εγκεφαλικά κύματα είναι το αποτέλεσμα της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) είναι η καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο δέρμα του κεφαλιού. Κατά την καταγραφή αυτής της ηλεκτρικής δραστηριότητας παρατηρούνται διάφορες συχνότητες οι οποίες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το πότε εμφανίζονται.
Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) αποκαλύπτει 5 βασικά κύματα:
τα κύματα Α (8-12 Hz)
τα κύματα Β (13-30 Hz)
τα κύματα Γ (περίπου 30-70 Hz)
τα κύματα Θ (4-7 Hz)
τα κύματα Δ (1-4 Hz)
Η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου καταγράφεται πλέον και με πιο σύγχρονα μέσα, όπως μαγνητικούς τομογράφους που δίνουν τη δυνατότητα ακριβούς εντοπισμού του σημείου του εγκεφάλου που παρουσιάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα και το πώς αυτή μεταναστεύει από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα μπορούν να γίνονται εμφανείς οι περιοχές που δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι οποίες εντοπίζονται σε μικρότερο όγκο σε σχέση με τη λειτουργία ενός εγκεφάλου σε εγρήγορση (ξύπνιου).
1. Στάδιο Βήτα: Σε αυτό βρισκόμαστε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Το μυαλό μας λειτουργεί, δουλεύει, αναλύει, σχεδιάζει, εκτιμά. Όλες αυτές οι διεργασίες λαμβάνουν τόπο, στο μετωπιαίο φλοιό. Σε αυτό το στάδιο βρίσκεστε όλη την διάρκεια στην εργασία και στις συναναστροφές με τους άλλους ανθρώπους.
Τα εγκεφαλικά κύματα ΒΗΤΑ αντιπροσωπεύουν την ικανότητά μας να εκτελούμε συνειδητά την διαδικασία της σκέψης, είτε είναι δική μας είτε όχι και σπάνια είναι δική μας. Περνάμε τον περισσότερο χρόνο όταν είμαστε ξύπνιοι σε κατάσταση ΒΗΤΑ, κατά την οποία τα εγκεφαλικά κύματα πάλλονται ανάμεσα σε 13 έως 30 κύκλους το δευτερόλεπτο. Σε αυτή την κατάσταση, η προσοχή μας εστιάζεται στην «καθημερινότητα» του εξωτερικού κόσμου. Κατά κύριο λόγο εστιαζόμαστε στην γραμμικότητα [αιτια – αποτελεσμα] και στην λογική της διαδοχής, δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν το αριστερό ημισφαίριο, επειδή ο εγκέφαλος είναι απασχολημένος με το να επεξεργάζεται μυριάδες πληροφορίες που καταφθάνουν μέσα από τις 28 αισθήσεις.
Εάν όλες αυτές οι πληροφορίες δεν μπουν σε μια σειρά, θα μπερδευτούμε και θα νιώσουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο. Η φωνή του εσωτερικού – Πνευματικού- εαυτού μπορεί να ακούγεται ακόμα «κάπου στο βάθος» είναι όμως σαν να προσπαθείς να μιλήσεις σε κάποιον μέσα σε ένα θορυβώδες και πολυάσχολο αεροδρόμιο. Ίσως να μπορείς να ακούσεις την φωνή χωρίς όμως να καταλαβαίνει εύκολα τι ακριβώς έχει ειπωθεί.
Τα εγκεφαλικά κύματα ΒΗΤΑ συμβάλλουν στην υποκίνηση της [όποιας] σκέψης και της δράσης. Το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας ανθρώπινης εκπαίδευσής, είναι συνδεμένο με τα εγκεφαλικά κύματα ΒΗΤΑ, και χαρακτηρίζεται από τη γραμμική, αναλυτική, διανοητική σκέψη και τη γραπτή ή λεκτική επικοινωνία. Τα κύματα βήτα είναι τα κυρίαρχα εγκεφαλικά κύματα στην καθημερινή ζωή μας. Χωρίς τα κύματα βήτα δεν θα ήμασταν σε θέση να λειτουργήσουμε στον εξωτερικό κόσμο. Είναι χρήσιμα επομένως αρκεί να ελέγχονται.
2. Στάδιο Αλφα: Τα κύματα του εγκεφάλου αρχίζουν να γίνονται πιο αργά, ενώ εμείς αισθανόμαστε όλο και πιο ήρεμοι. Συχνά είμαστε στο στάδιο άλφα έπειτα από ένα μάθημα γιόγκα ή μια βόλτα στο δάσος ή ατενίζοντας την θάλασσα. Για να βρεθούμε σε αυτό, προτού αρχίσουμε την Συγκέντρωση, καθόμαστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα ή στο στρώμα με τους ώμους χαλαρούς και τη σπονδυλική στήλη ίσια. Στη συνέχεια κλείνουμε τα μάτια και ΔΕΝ σκεφτόμαστε τίποτε. Αυτό δεν είναι τόσο απλό η τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε τις σκέψεις σας, αρχίστε να σκέφτεστε με αριθμούς ή να σκέφτεστε σε μιά άλλη γλώσσα που δεν γνωρίζετε. Υπάρχουν πολλές τεχνικές, χρησιμοποιήστε την φαντασία σας και θα βρείτε μια τεχνική που σταματάει τις σκέψεις σας και θα αρχίσετε να μπαίνετε σε κατάσταση Αλφα.
Τα εγκεφαλικά κύματα ΑΛΦΑ έχουν μια ικανότητα να γεφυρώνουν το συνειδητό με το υποσυνείδητο ή υπερσυνείδητο μυαλό μας, καθώς επίσης και μία ζωηρά φαντασιακή και χαλαρωμένη, αποσπασμένη επίγνωση. Όταν χαλαρώνουμε εντελώς, μετατοπιζόμαστε στα άλφα κύματα, τα οποία είναι μεταξύ 8 και 12 cps. Τα εγκεφαλικά κύματα άλφα είναι πιο αργά στην συχνότητα από τα βήτα, αλλά έχουν μεγαλύτερο εύρος. Κάποιος που κάνει ένα διάλειμμα για να ονειρευτεί, ή για να συγκεντρωθεί ή για να κάνει μία παύση από μια δραστηριότητα είναι συχνά υπό το κράτος των εγκεφαλικών κυμάτων άλφα.
Όταν επικεντρωνόμαστε με προσήλωση σε μια μόνο σκέψη, συγκίνηση, ή δραστηριότητα έχουμε λιγότερα ερεθίσματα να επεξεργασθούμε και έτσι ο εγκέφαλος μας μπορεί να μεταπηδήσει στα άλφα κύματα. Με την εγκεφαλική συνείδηση των κυμάτων ΑΛΦΑ δεν δεσμευόμαστε από τον χρόνο και τον χώρο όπως όταν είμαστε στα εγκεφαλικά κύματα ΒΗΤΑ. Αυτό απελευθερώνει τη γραμμική, λογική και οργανωτική αριστερή πλευρά του εγκεφάλου μας και μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση επίσης στο δημιουργικότερο και διαισθητικό δεξιό μέρος του εγκέφαλου μας.
Το δεξί μέρος του εγκεφάλου μας σκέφτεται με εικόνες και ήχους που δεν δεσμεύονται από την ανθρώπινη γλώσσα. Για αυτόν τον λόγο, οι σκέψεις, τα συναισθήματα, ή/ και οι δραστηριότητές μας είναι συνήθως δημιουργικής φύσης, όπως ο χορός, το γράψιμο, το να δεις ένα καλό παιχνίδι ή το άκουσμα ευχάριστης μουσικής. Τώρα υπάρχουν λιγότερες αποσπάσεις της προσοχής και είναι ευκολότερο να ακουστεί η εσωτερική μας φωνή.
Είναι σε αυτήν την εγκεφαλική κατάσταση Άλφα, όπου έχουμε τις εμπνευσμένες μας στιγμές «α-χα». Πολλοί εκτελεστές, καλλιτέχνες, επιστήμονες, και αθλητές συνειδητά ή ασυνείδητα τίθενται σε αυτήν την άλφα εγκεφαλική κατάσταση για να επιτύχουντην έμπνευση και την καλύτερη δυνατή απόδοση.
Τα εγκεφαλικά κύματα ΑΛΦΑ συμβάλλουν στη δημιουργική επίλυση ενός προβλήματος, την επιταχυνόμενη εκμάθηση, την ανύψωση της διάθεσης και την μείωση της πίεσης και του άγχους. Οι διαισθητικές ιδέες, οι δημιουργικές «ενέργειες», η έμπνευση, το κίνητρο, και οι ονειροπολήσεις χαρακτηρίζουν τα άλφα κύματα. Αυτά τα κύματα είναι ταυτόχρονα τόσο σε μία χαλαρωμένη κατάσταση, όσο και σε εγρήγορση. Επομένως, παρέχουν μια γέφυρα μεταξύ των συνειδητών και των ασυνειδήτων ή/ και υπερσυνειδητών μυαλών μας.
3. Στάδιο Θήτα: Αυτή είναι μια πολύ βαθιά κατάσταση. Μπαίνουμε με την αναπνοή μας, δηλαδή επικεντρωνόμαστε στο πώς εισπνέουμε και εκπνέουμε. Σε αυτό το σημείο το μυαλό μεταβαίνει σε μια άλλη φάση, ηρεμίας και γαλήνης. Τώρα μάλιστα μπορεί να οπτικοποιήσει πράγματα και να φανταστεί, όχι όπως με την σκέψη. Σε αυτή την κατάσταση μπορούν να μπουν πολύ εκπαιδευμένοι στην Ενοτητα, σπάνια και σε πολύ επιφανειακά επίπεδα την προσεγγίζουν και οι άνθρωποι που εφαρμόζουν διάφορα συστήματα αυτοσυγκέντρωσης. Είναι η κατάσταση που ο άνθρωπος ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ότι θέλει.
Τα εγκεφαλικά κύματα ΘΗΤΑ είναι η ασυνείδητη δημιουργικότητα μας, η έμπνευση μας και ο σύνδεσμός μας με το πνεύμα. Τα κύματα θήτα (4 έως 7 cps) συνδέονται με τις βαθύτερες εμπειρίες της ΕΝΟΤΗΤΑΣ και της δημιουργικότητας. Τα κύματα θήτα είναι ακόμα πιο αργά από τα βήτα ή τα άλφα και είναι χαρακτηριστικά ακόμα μεγαλύτερου εύρους. Όταν περιορίζουμε το πεδίο της εστίασής μας πρώτιστα στο εσωτερικό μας, μπορούμε να μεταβούμε στα κύματα θήτα. Σε αυτή την κατάσταση είναι δύσκολο να διατηρηθεί η συνειδητή επαφή μεταξύ του φυσικού σώματός μας και του εξωτερικού κόσμου.
Για να διατηρήσουμε αυτήν την κατάσταση της συνείδησης πρέπει να κρατήσουμε τα φυσικά μας σώματα ακίνητα, επειδή είμαστε τόσο εστιασμένοι στον εσωτερικό μας κόσμο έτσι ώστε δεν θα ήταν ασφαλές να κινηθούμε μέσα στον φυσικό κόσμο.
Στην πραγματικότητα, η πράξη και μόνο του ανοίγματος των ματιών μας ή του ακούσματος του εξωτερικού κόσμου θα μπορούσε να φέρει πάρα πολλά ερεθίσματα και να μετατοπίσει τη συνείδησή μας πίσω στα γρηγορότερα εγκεφαλικά κύματα. Χρειάζεται να υπάρχει εμπειρία στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο της συνείδησης και έπειτα, ακόμη περισσότερη εξάσκηση για να μεταφερθούν οι πληροφορίες που «κερδίζονται» σε εκείνο το επίπεδο πίσω στο συνειδητό μυαλό μας. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να είμαστε σε θέση να διαβιβάσουμε αυτήν την εμπειρία στα γλωσσικά μας κέντρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να την «σώσουμε» ως πληροφορία στον εγκεφαλικό φλοιό μας.
Συνήθως αυτή η κατάσταση της συνείδησης των εγκεφαλικών κυμάτων θήτα επιτυγχάνεται μόνο κατά την διάρκεια του ύπνου και, όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι συχνά δύσκολο να θυμόμαστε τα όνειρά μας όταν είμαστε ξύπνιοι. Όταν το κάνουμε αυτό, το κάνουμε στην δεξιά πλευρά του εγκέφαλού μας, με μία συμβολική, εικονική γλώσσα και όχι στη λογική, γραμμικά διαδοχική γλώσσα της αριστερής πλευράς του εγκεφάλου μας.
Είναι η γεφυροποιός επίδραση των εγκεφαλικών κυμάτων άλφα, που μπορούν να φέρουν τις αντιλήψεις των εγκεφαλικών κυμάτων θήτα μας στο συνειδητό μυαλό μας. Το να παίρνουμε τον χρόνο μας και να χαλαρώνουμε όταν ξυπνάμε ή το γράψιμο και ο σχεδιασμός μετά από μία βαθιά συγκέντρωση, μπορούν να φέρνουν την μνήμη μίας εμπειρίας των εγκεφαλικών κυμάτων θήτα στις σκέψεις μας των εγκεφαλικών κυμάτων βήτα.
Τα εγκεφαλικά κύματα ΘΗΤΑ συμβάλλουν στη βαθιά εσωτερική ειρήνη, τις μυστικιστικές αλήθειες, τον μετασχηματισμό των ασυνείδητων περιοριστικών πεποιθήσεων, την δημιουργία μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, την φυσική και συναισθηματική θεραπεία, και την εύρεση του σκοπού και της ποιότητας της ζωής μας. Χαρακτηρίζονται από ένα είδος γνώσης που το νιώθουμε όπως την εσωτερική σοφία, την ΕΝΟΤΗΤΑ, τις ψυχικές ικανότητες και την ανάκτηση του ασυνείδητου υλικού.
Τα εγκεφαλικά κύματα θήτα αποτελούν την «κορύφωση» της κορυφαίας εμπειρίας.
4. Στάδιο Δέλτα: Μόνο πολύ καλά εκπαιδευμένοι ασκητές, γιόγκι, αναχωρητές, μπορούν να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Είναι η κατάσταση που ο άνθρωπος μπορεί να βγει από τις δημιουργίες αυτοστιγμή.
Τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα είναι η υπερσυνείδητη μας εμπάθεια (ενσυναίσθηση), η αλληλεπίδραση και η ραντάρ σύνδεση μας με την πλήρη πολυδιάστασιακή αντίληψή μας. Τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα έχουν το μέγιστο εύρος και την πλέον αργή συχνότητα. Κυμαίνονται συνήθως από τους 5 ως τους 4 cps. Δεν κατεβαίνουν ποτέ στο μηδέν, επειδή αυτό θα σήμαινε ότι ήμαστε νεκροί. Σε αυτήν την κατάσταση της συνείδησης οι οργανισμοί μας λειτουργούν με τον τρόπο της χειμέριας νάρκης.
Στην πραγματικότητα, τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα συναντώντα ισυχνά σε κάποιον που βρίσκεται σε κώμα. Οι εξασκημένοι γιόγκι μπορούν συνειδητά να επιτύχουν αυτό το επίπεδο της συνείδησης. Ευρισκόμενοι σε αυτήν την κατάσταση είναι σε θέση να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία των σωμάτων τους και τον ρυθμό των καρδιών τους. Μπορούν ακόμη και να φαίνονται ότι είναι νεκροί, αλλά είναι σε θέση να αναβιώσουν. Τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα είναι το βαθύτερο επίπεδο του ύπνου χωρίς όνειρα, κατά το οποίο τα σώματά μας ελαττώνουν πολύ τις λειτουργίες τους.
Είναι σε αυτό το επίπεδο, που τα σώματά μας μπορούν να εστιαστούν εντελώς στη θεραπεία και την ανάπτυξη. Τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα συμβάλλουν στη «θαυματουργή» θεραπεία, τη γνώση, την εσωτερική ύπαρξη και την προσωπική ανάπτυξη, την αναγέννηση, την αποκατάσταση ενός τραύματος, την ενότητα και τις μεταθανάτιες εμπειρίες. Τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα προσφέρουν την διαίσθηση, την ενσυναίσθηση (empathic attunement) και την ενστικτώδη διορατικότητα.
Είναι τα κύματα που πετυχαίνουν την απόλυτη ΣΥΝΔΕΣΗ με το ΠΝΕΥΜΑ.
Οι τέσσερις βασικοί ρυθμοί
Τα πρώτα χρόνια της ζωής το ΗΕΓ αποτελείται κυρίως από χαμηλές συχνότητες. Κατά την ηρεμία του ατόμου με τα μάτια κλειστά, το ΗΕΓ που καταγράφεται από την οπίσθια περιοχή του εγκεφάλου, δίνει κύματα Α, ενώ οι συχνότητες που καταγράφονται από το πρόσθιο τμήμα αντιστοιχούν σε κύματα Β. Κατά την εγρήγορση όμως κύματα Β με χαμηλότερη τάση και υψηλότερη συχνότητα, αντικαθιστούν τα κύματα Α. Τα κύματα Θ παρατηρούνται στα αρχικά στάδια του ύπνου, ενώ τα κύματα Δ εμφανίζονται σε στάδια βαθύτερου ύπνου.
Τα Κύματα Γ
Μια από τις παλαιότερες αναφορές γι’ αυτά τα κύματα ήταν το 1964 χρησιμοποιώντας καταγραφές της ηλεκτρικής δραστηριότητας από ηλεκτρόδια που είχαν εμφυτευτεί στο οπτικό κέντρο πιθήκων που ήταν ξυπνητοί. Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι οτι τα κύματα γ σχετίζονται με τη συνείδηση (consciousness) μια λειτουργία που ακόμη δεν είναι κατανοητή και η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων από πολλούς επιστημονικούς κλάδους.
Ερευνες έχουν δείξει ότι τα κύματα Γ είναι συνεχώς παρόντα κατά τη διάρκεια της χαμηλής τάσεως γρήγορης νεοφλοιικής δραστηριότητας (low voltage fast neocortical activity (LVFA)), που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του ξυπνήματος και κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Πρόσφατα πειράματα έχουν δείξει οτι τα κύματα Γ είναι συνεχώς παρόντα σε αρουραίους κατά την διάρκεια της LVFA που εμφανίζεται στη διάρκεια της χειρουργικής αναισθησίας. Κάποιοι ερευνητές ωστόσο δεν διακρίνουν τα κύματα Γ ως ξεχωριστή κατηγορία αλλά τα τοποθετούν στα κύματα Δ. Πηγή: http://www.terrapapers.com