Οκτώ σημάδια που δείχνουν ότι αυτή η φιλία είναι τοξική

0
537

Με τα χρόνια γνωρίζουμε συνεχώς νέους ανθρώπους. Από το σχολείο μέχρι και την δουλειά μας συναναστρεφόμαστε και μιλάμε με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Λίγοι όμως είναι αυτοί που μένουν στη ζωή μας και την ομορφαίνουν. Πολλές φορές, όμως, μέσα στην παρέα ξεχνάμε ποια είναι η πραγματική φιλία και ποια η τοξική που μας κάνει κακό.

Για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, ακολουθούν δέκα σημάδια που δείχνουν ότι αυτός ο φίλος (στον οποίο τα παρατηρούμε) δεν μας ωφελεί.

  1. Ζει από το δράμα

Για ένα πράγμα που μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τους τοξικούς ανθρώπους είναι ότι ζουν από το δράμα. Το χάος φαίνεται να τους περικλείει είτε επειδή διαφωνούν συνέχεια με κάποιον και δημιουργούν προβλήματα είτε επειδή συμβαίνουν συνεχώς απίθανα πράγματα στην ζωή τους.

Ο τοξικός φίλος είναι εκείνος που μας τραβάει το ενδιαφέρον λόγω του μεγαλεπήβολου χαρακτήρα του ή της πικρής ιστορίας του. Όποιος και αν είναι ο λόγος, το σίγουρο είναι ότι θα μας παρασύρουν στην ζωή τους και στα δράματά τους χωρίς να το ζητήσουμε.

  1. Τα πάντα αφορούν εκείνον

Ο τοξικός φίλος δεν θα κάτσει ποτέ πραγματικά να μας ακούσει. Περιμένει πάντα τη σειρά του να μιλήσει ή να γυρίσει τη συζήτηση σε αυτόν.

Σε μια συζήτηση ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί με κάτι που λέμε. Αυτό είναι λογικό γιατί έτσι αναπτύσσεται η συμπόνια και δημιουργούνται οι ανθρώπινες σχέσεις. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των τοξικών ανθρώπων που όλα κινούνται γύρω από τον εαυτό τους.

Ένας καλός τρόπος για να δούμε αν κάποιος φίλος μας είναι τοξικός είναι να θίξουμε σε μια συζήτηση ζητήματα που δεν αφορούν κανέναν μας. Ο τοξικός φίλος έχει την απίστευτη ικανότητα να οδηγήσει την συζήτηση πίσω σε εκείνον ανεξάρτητα από το θέμα που συζητάμε.

  1. Μας υποβιβάζει και μας βλέπει ανταγωνιστικά

Ένας τοξικός φίλος ποτέ δεν θα μας πει κάποιο κομπλιμέντο. Ποτέ δεν θα χαρεί με τις επιτυχίες μας ή θα μας πει συγχαρητήρια. Στην πραγματικότητα, πιο πιθανό είναι να μας «σπρώξει» ακόμα πιο κάτω όταν μας βρει σε δύσκολη στιγμή.

Ο τοξικός φίλος θέλει πάντα να μας ανταγωνίζεται και να βγει νικητής από αυτόν τον αγώνα. Δεν του αρέσει η ιδέα να κάνουμε κάτι που να μην περιλαμβάνει και εκείνον και σίγουρα δεν του αρέσει καθόλου η ιδέα να πετυχαίνουμε εμείς σε κάτι και όχι εκείνος. Με άλλα λόγια, δεν έχει σημασία το τι κάνουμε, θέλει απλά να έχει αυτό που έχουμε και εμείς.

Αν το πάμε και ένα βήμα παραπέρα, ο τοξικός φίλος συχνά μας αντιγράφει. Είτε αγοράζει αυτά που αγοράζουμε και εμείς, είτε συμπεριφέρεται όπως εμείς, ενώ η ζήλια του μπορεί να φτάσει σε πολύ ακραία σημεία. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

  1. Ξεπερνά τα όρια μας

Ο τοξικός άνθρωπος κάνει πολλά ανεξήγητα και απρόβλεπτα πράγματα. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστεί στο σπίτι μας ενώ δεν του έχουμε πει ποτέ που μένουμε.

Δεν θα μας ακούσει αν του πούμε ότι μας ενοχλεί κάτι που κάνει. Αντιθέτως, θα μας βγάλει τρελούς και κακούς για όσα είπαμε. Δεν σέβεται τον προσωπικό μας χώρο και μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε τύψεις που τον παραμελούμε.

  1. Είναι πολύ “κολλητσίδα′

Πολλές φορές ο τοξικός φίλος κάνει σαν να είναι το αγόρι ή το κορίτσι μας. Μπορεί να μας τηλεφωνεί ή να μας στέλνει μηνύματα συνέχεια μέσα στη μέρα, ασχέτως αν εμείς έχουμε δουλειά και είμαστε απασχολημένοι. Δημιουργεί μια σχέση εξάρτησης με εμάς χωρίς εμείς να το έχουμε επιδιώξει.

  1. Ζηλεύει τους φίλους μας

Ο τοξικός φίλος θα αρχίσει να κατηγορεί τους άλλους φίλους μας όταν εμείς δεν του απαντάμε και δεν του δίνουμε την προσοχή που επιζητεί. Πιθανότατα να κακολογεί και να κριτικάρει τους φίλους μας μπροστά μας. Σίγουρα θα προσπαθήσει να μας απομακρύνει από εκείνους. Ζηλεύει τόσο πολύ τους φίλους μας που θα κάνει τα πάντα για να μείνουμε μαζί του.

  1. Νιώθουμε υπεύθυνοι για εκείνον

Αν και τις περισσότερες φορές συμπεριφέρεται παράλογα, ο τοξικός φίλος είναι σε θέση να μας κάνει να νιώθουμε άσχημα για εκείνον. Ίσως μας αντιμετωπίζει σαν μια σανίδα σωτηρίας κι αν πέσουμε θα πέσει και εκείνος μαζί μας – ή τουλάχιστον αυτό προσπαθεί να μας κάνει να πιστεύουμε. Νιώθουμε ενοχές έχοντας ακούσει επανειλημμένες φορές την πικρή ιστορία του, σαν να είμαστε κηδεμόνες του.

  1. Είναι υποκριτής

Παρόλο που μας κάνει να νιώθουμε άσχημα που δεν έχουμε χρόνο για εκείνον, τις περισσότερες φορές ο τοξικός φίλος δεν νιώθει καθόλου άσχημα όταν μας απογοητεύει και μας παραμελεί. Αυτό συμβαίνει ακριβώς γιατί είναι παράλογος και υπερβολικά δραματικός – πιο συγκεκριμένα υποκριτής. Ακόμα και αν είμαστε νευριασμένοι για κάτι που έχει κάνει δεν θέλουμε να τον πιέσουμε παραπάνω γιατί ποτέ δεν είμαστε σίγουροι για την αντίδραση του. Η υποκρισία του αυτή κρύβεται πίσω από τα ψέμματα του και στην υπερβολική εγωπάθεια που τον διακατέχει.

Όπως και να έχει, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε από τις τοξικές φιλίες και να επενδύσουμε στις πραγματικές φιλίες που κρατάνε μια ζωή.

Πηγή :https://www.huffingtonpost.gr/entry/okto-semadia-poe-deichnoen-oti-aete-e-filia-einai-toxike_gr_5f036504c5b6acab28541e63?fbclid=IwAR1WmJsKzImo30eDMx5Qn3DfRYZ5hfmTyVRnmtsSHWeNnhwa3fVz3CvtX5Y