Εγκυμοσύνη και πόνοι στη μέση

0
463

Το 50% περίπου των γυναικών θα παρουσιάσουν πόνο στην μέση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι σταθερές συνήθως αρθρώσεις της πυέλου αρχίζουν να χαλαρώνουν για να επιτρέψουν την ευκολότερη διέλευση του μωρού κατά τη γέννα. Αυτό σε συνδυασμό με το μεγάλο μέγεθος της κοιλιάς σας, φέρνει το σώμα σας εκτός ισορροπίας. Για να εξουδετερώσετε αυτό το πρόβλημα, συνήθως φέρνετε τους ώμους σας προς τα πίσω και κάμπτετε τον αυχένα ή στέκεστε με την κοιλιά πεταγμένη προς τα εμπρός. Και οι δύο παραπάνω στάσεις επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση γιατί γίνεται κάμψη στο κάτω μέρος της πλάτης και αυτό επιβαρύνει τους μύες της μέσης.

Αιτίες για τους πόνους στην μέση κατά την εγκυμοσύνη

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες πόνου:

ΟΣΦΥΪΚΟΣ ΠΟΝΟΣ – με ή χωρίς να ακτινοβολεί στα πόδια. Πραγματική ισχιαλγία (ριζίτιδα) είναι σπάνια.

ΙΕΡΟΛΑΓΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ – γίνεται αντιληπτός περιφερειακά πλάγια από την οσφύ, στην περιοχή της οπίσθιας λαγόνιας άκανθας, και μπορεί να ακτινοβολεί στον γλουτό και στον μηρό πλάι και πίσω. Είναι τέσσερις φορές πιο συχνός από τον πόνο στην οσφύ. 

ΠΟΝΟΣ ΤΗΝ ΝΥΚΤΑ – Μερικές γυναίκες εμφανίζουν αποκλειστικά πόνο την νύκτα.

Πολλές γυναίκες βιώνουν κάποια μορφή πόνων στην μέση τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο. Συνήθως, οφείλονται στο βάρος της κοιλιάς σας που σπρώχνει προς τα μπροστά τους μύες της μέσης. Επίσης, καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται για τον τοκετό , οι σύνδεσμοί σας μαλακώνουν περισσότερο από ότι συνήθως. Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει πόνους στη λεκάνη, τους οποίους ενδέχεται να νιώθετε και στο κάτω μέρος της σπονδυλικής σας στήλης.

Αρκετές Βιομηχανικές και Ορμονολογικές αλλαγές στην διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβάλλουν στην πρόκληση αυτού του πόνου.

Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση του πόνου είναι το προηγούμενο ιστορικό πόνου στην μέση, εργασία με σωματική επιβάρυνση και η κακή φυσική κατάσταση.

Συμπτώματα

Συνήθως τα συμπτώματα αρχίζουν μετά τον έκτο μήνα, ενώ μπορεί να διαρκέσουν ακόμα έξη μήνες μετά τον τοκετό. 

Μερικές φορές (10%) τα συμπτώματα είναι τόσο σοβαρά ώστε να εμποδίζουν την γυναίκα να κοιμηθεί, να εργασθεί ή να ασχοληθεί με τις καθημερινές της δραστηριότητες.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 Η διάγνωση στηρίζεται στην λήψη λεπτομερούς ιστορικού από τον ασθενή με σκοπό να διευκρινισθεί η αιτία του πόνου. Η κλινική αξιολόγηση θα δώσει απαντήσεις για τον μηχανισμό που τον προκαλεί.

Περιλαμβάνει:

ειδικά τεστ,

νευρολογικό έλεγχο,

έλεγχο λειτουργικότητας

αξιολόγηση της στάσης του σώματος.

Θεραπεία – Πρόληψη

Φροντίστε κατάλληλα το σώμα σας για να ανακουφιστείτε από τους πόνους.

Παρακάτω αναφέρονται τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν:

Μη φοράτε πολύ ψηλά τακούνια, αλλά ούτε και τελείως ίσια παπούτσια, χωρίς σωστή στήριξη. Μερικοί γιατροί συνιστούν φαρδιά τακούνια με ύψος γύρω στα 5 εκατ., τα οποία βοηθούν στη σωστή θέση του σώματος. Υπάρχουν παπούτσια και πάτοι ειδικά σχεδιασμένα για να καταπραΰνουν τους πόνους στα πόδια και τη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στάση: η στάση του σώματός σας είναι πραγματικά σημαντική και μπορεί να σας βοηθήσει. Όταν είστε όρθια, προσπαθήστε να κρατάτε σφιχτό το στομάχι και τα οπίσθιά σας. Προσπαθήστε να μη στέκεστε πολλή ώρα όρθια. Αν είστε υποχρεωμένη, βάζετε το ένα σας πόδι πάνω σε ένα σκαμνάκι, με το γόνατο λυγισμένο, για να αποφεύγετε τον πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης. Όταν στέκεστε σε σκληρό δάπεδο, βάζετε ένα μικρό αντιολισθητικό χαλάκι κάτω από τα πόδια σας, για να περιορίσετε την πίεση.

Κάθισμα: η στάση του σώματος είναι σημαντική και όταν κάθεστε, αλλά και όταν είστε ξαπλωμένη. Όταν κάθεστε προσπαθήστε να μη βουλιάζετε. 

Θα σας βοηθήσει αν βάλετε ένα μαξιλάρι να υποστηρίζει τη μέση σας. Μάθετε να κάθεστε σωστά. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί το κάθισμα επιβαρύνει τη σπονδυλική σας στήλη περισσότερο από κάθε άλλη δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιδιώκετε να κάθεστε σε καρέκλα που θα σας προσφέρει επαρκή στήριξη, κατά προτίμηση με ίσια πλάτη, μπράτσα και ένα γερό μαξιλάρι που δεν θα σας επιτρέπει να βουλιάζετε μέσα. Αποφεύγετε τα σκαμνάκια που δεν έχουν πλάτη και τους πάγκους. Και, όπου κι αν κάθεστε, ποτέ μη σταυρώνετε τα πόδια σας. Το σταυροπόδι όχι μόνο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο κυκλοφορικό αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης κιρσών, σπασμένων τριχοειδών και οιδήματος, αλλά είναι πιθανό να προκαλέσει και αυξημένη κάμψη της λεκάνης προς τα εμπρός, επιβαρύνοντας τον πόνο στη μέση.

Μάθετε τον σωστό τρόπο για να σηκώνετε βάρη. Μη σηκώνετε βάρη απότομα. Σταθεροποιείτε πρώτα το σώμα σας σε μια μεγάλη βάση στήριξης, με τα πόδια ανοιχτά, στο πλάτος των ώμων περίπου, και με τους γλουτούς προς τα μέσα. Λυγίζετε τα γόνατα και όχι τη μέση, και σηκώνετε το βάρος με τα χέρια και τα πόδια και όχι με τη μέση. Αν ο πόνος στη μέση σας δημιουργεί πρόβλημα, προσπαθήστε να περιορίσετε τα βάρη. Αν είστε υποχρεωμένη να σηκώσετε μεγάλο βάρος σε τρόφιμα, μοιράστε τα σε δύο τσάντες και σηκώστε μια με το κάθε χέρι αντί να τα σηκώσετε όλα μπροστά σας.

Μάθετε να χαλαρώνετε. Πολλά προβλήματα της μέσης επιδεινώνονται από το άγχος. Αν νομίζετε ότι αυτό ισχύει και για σας, δοκιμάζετε μερικές ασκήσεις χαλάρωσης όταν παρουσιάζεται ο πόνος.

Διατηρήστε τη φόρμα σας:

ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ – με σκοπό να διατηρηθεί η λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης, αλλά και να αυξηθεί ο μυϊκός τόνος ώστε να μπορεί το μυϊκό σύστημα να ανταποκρίνεται στις επιβαρύνσεις που δέχεται το σώμα, μέσα από τις καινούργιες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. 

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην εκπαίδευση των εν τω βάθει κοιλιακών και των πολυσχιδών μυών, η συνεργασία των οποίων διατηρεί την λεκάνη σε ουδέτερη θέση. Σε περιπτώσεις οξύ πόνου στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνίσταται ξεκούραση στο κρεβάτι (ξαπλώνοντας στο πλάι με ελαφρά λυγισμένα τα πόδια) και ασκήσεις.

Ύπνος: τη νύχτα ξαπλώστε βάζοντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας για να διατηρείτε τη σωστή στάση.  Επίσης, να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να σηκώνεστε και να υποστηρίζετε την κοιλιά σας ή τοποθετήστε κάτω από αυτό ένα μαξιλάρι εφόσον κοιμάστε στο πλάι. Η συνήθεια αυτή θα απαλλάξει την πλάτη σας από την πολλή πίεση και θα βοηθήσει να αποφευχθούν οι πόνοι.

Εναλλάσσετε ζεστό και κρύο, για να ανακουφίζετε προσωρινά τους πονεμένους μυς. Χρησιμοποιείτε ένα ψυχρό επίθεμα για 15′ και μετά μια θερμοφόρα για άλλα 15′ ή κάντε ένα ζεστό αλλά όχι καυτό μπάνιο.

Φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Μετά τον τοκετό ο πόνος συνήθως υποχωρεί, το μυϊκό σύστημα προοδευτικά θα αποκτήσει τον φυσιολογικό μυϊκό τόνο. Υπάρχουν όμως μερικές σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες ο πόνος επιμένει και οι οποίες απαιτούν θεραπεία μετά τον τοκετό. Μιλήστε με το γυναικολόγο σας. 

Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σας! Βρίσκεστε στην αρχή μιας από τις πιο όμορφες περιόδους της ζωής σας, η οποία θα κορυφωθεί μόλις κρατήσετε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας. Παρ’ όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας, η εμπειρία της μητρότητας είναι από τις πλέον συγκινητικές. Απολαύστε το!

Πηγή: www.healthtimes.gr