Αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης για τους εργασιομανείς

0
499

Eλέγχουν τα email τους όλες τις ώρες της ημέρας, αρνούνται να κλείσουν τα λάπτοπ το Σαββατοκύριακο και ακόμα και στις διακοπές μοιάζουν να είναι «κολλημένοι» με το γραφείο τους.

Ωστόσο η τακτική αυτή δεν είναι αθώα. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι εργασιομανείς μπορεί να έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάσχουν από ορισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα προβλήματα αυτά είναι η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέλυσε στοιχεία από 16.426 εργαζομένους, μέσης ηλικίας 37 ετών, το 7,8% εκ των οποίων ήσαν εργασιομανείς.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εργαζόμενοι αυτοί πληρούσαν με σχεδόν τριπλάσια συχνότητα τα διαγνωστικά κριτήρια των ψυχικών διαταραχών που προαναφέρθηκαν. Ειδικότερα:

* Το 32,7% των εργασιομανών πληρούσαν τα κριτήρια της διαταραχήςελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, έναντι του 12,7% των μη-εργασιομανών εθελοντών.

* Το 25,6% των εργασιομανών πληρούσαν τα κριτήρια της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, έναντι του 8,7% των μη-εργασιομανών εθελοντών.

* Το 33,8% των εργασιομανών πληρούσαν τα κριτήρια της αγχώδους διαταραχής, έναντι του 11,9% των μη-εργασιομανών.

* Το 8,9% των εργασιομανών εθελοντών πληρούσαν τα κριτήρια της κατάθλιψης, έναντι του 2,6% των μη-εργασιομανών.

«Η υπερβολική εργασία μπορεί να αποτελεί ένδειξη βαθύτερων ψυχολογικών ή συναισθηματικών θεμάτων, αλλά παραμένει άγνωστο αν αυτό αντανακλά μια υποβόσκουσα γενετική επιρρέπεια, καθώς και αν η εργασιομανία οδηγεί στα νοσήματα της ψυχικής υγείας ή το αντίστροφο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σεσίλια Σάου Αντρέασεν, από το Τμήμα Ψυχολογικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, στη Νορβηγία.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLOS One», ενώ στην ανάλυση των στοιχείων της συμμετείχαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent στη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο Γέιλ, στις ΗΠΑ.

Μήπως είστε εργασιομανείς;

Για να μάθετε αν είστε εθισμένοι με τη δουλειά, βαθμολογήστε τις επτά προτάσεις που ακολουθούν αναλόγως με το πόσες φορές κάνατε κατά τους προηγούμενους 12 μήνες όσα δηλώνουν. Η βαθμολογία πρέπει να κυμαίνεται από 1 (ποτέ) έως 5 (πάντα).

*Σκέπτεστε πως θα απελευθερώσετε περισσότερο χρόνο για να ασχοληθείτε με τη δουλειά σας

* Αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στη δουλειά σας, απ’ ό,τι αρχικά προγραμματίζατε

* Δουλεύετε για να καταπραΰνετε αισθήματα άγχους, κατάθλιψης, ενοχών ή αβοηθησίας

* Άλλα άτομα σας λένε να μην δουλεύετε τόσο πολύ, αλλά δεν τους ακούτε

* Νιώθετε στρες όταν σας απαγορεύουν να εργασθείτε

* Αμελείτε τα χόμπι ή πράγματα που σας αρέσουν για να ασχολείστε με τη δουλειά σας

* Δουλεύετε τόσο πολύ, ώστε η υγεία σας επηρεάζεται αρνητικά.

Αν βαθμολογήσετε με 4 (συχνά) ή 5 (πάντα) τέσσερις ή περισσότερες προτάσεις, είστε εργασιομανείς.

Πηγή: http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=24634&la=1