Αναψυχή, υγεία και ενδοσκόπηση

0
481

Αν και η εποχή, θα υποστήριζε κανείς, δεν ενδείκνυται ώστε να «ζαλίζουμε» το μυαλό μας με ιδιαίτερα «επιβαρυντικές» σκέψεις, θα λέγαμε πως δεν είναι κακό να δίνουμε μερική «εύπεπτη» τροφή για σκέψη. Βρισκόμαστε στα μέσα του θέρους, δηλαδή σε μια περίοδο που πιστεύουμε πως μπορεί να υπάρχει ο χρόνος για μερικό προβληματισμό, τον οποίο αποφεύγουμε σε περιόδους με πολλές άλλες ασχολίες.

Η εισαγωγή αυτή γίνεται για να πούμε δυο λόγια για κάποιες ανησυχητικές αποκαλύψεις, οι οποίες έγιναν πρόσφατα από τον ΟΟΣΑ και οι οποίες συνδέονται με προκαταλήψεις και στερεότυπα για την υγεία μας. Οι αποκαλύψεις – ή καλύτερα διαπιστώσεις – αυτές αφορούν την ψυχική υγεία, ένα σημαντικό κομμάτι του ανθρώπου το οποίο, επειδή δεν είναι «εμφανές», πολλές φορές παραμελείται. Και παραμελώντας εμείς οι ίδιοι το μέρος αυτό του Εγώ μας, επιτρέπουμε την ανυπαρξία των απαραίτητων δομών για την πρόληψη και αποκατάσταση του.

Τα στοιχεία λοιπόν του ΟΟΣΑ διαπιστώνουν κάτι πολύ σοβαρό. Ένας στους τέσσερις ευρωπαίους πολίτες, μεταξύ των οποίων είμαστε και οι Έλληνες, παρουσιάζει κάποια ψυχική διαταραχή στο μεγαλύτερο βαθμό ήπιας μορφής. Μάλιστα τα πρώτα περιστατικά εμφάνισης ψυχικών διαταραχών ξεκινούν στην ηλικία των 15 ετών εξαιτίας κυρίως του εφηβικού άγχους. Κι εδώ λοιπόν εισάγεται βασική λέξη έννοια για την ψυχική υγεία αλλά και τη σωματική υγεία. Το άγχος.

Και επειδή η εποχή, όπως είπαμε, δεν ενδείκνυται για περαιτέρω άγχη και αγωνίες, το μόνο που απλά θέλουμε να επισημάνουμε είναι πως κάποιες μέρες χαλάρωσης ας εξετάσουμε και την προοπτική για μια χαλαρή ενδοσκόπηση και μια αναζήτηση για πιθανές πήγες άγχους. Ειδικά όταν είμαστε απομακρυσμένοι από την ίδια καθημερινότητα. Όταν βρισκόμαστε σε αναψυχή. Αυτό θα μας βοηθήσει και θα μα προετοιμάσει για την επιστροφή στην καθημερινότητα που αναπόφευκτα θα γίνει.

Εξάλλου αυτό δε σημαίνει και …αναψυχή;

Αναφορές της επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ Francesca Colombo, στο πρόσφατο Mental health Conference

Πηγή: http://www.kalikardia.gr