Ήλιος, Σελήνη και Ωροσκόπος

0
516

Της Κοραλίας Μόζορα

Ο Ήλιος είναι η ταυτότητα μας. Αυτό σημαίνει ότι ο Ήλιος είναι αυτό που πραγματικά είμαστε, είναι η ουσία της ύπαρξής μας. Είναι αυτό που πρέπει να εκφράσουμε για να νιώσουμε ολοκληρωμένοι και ευτυχισμένοι, είναι οι πραγματικές και πιο ουσιαστικές μας ανάγκες. Όταν εκδηλώνουμε αυτό που πραγματικά είμαστε νιώθουμε σε αρμονία με τον εαυτό μας. Ο Ήλιος είναι η αίσθηση του σκοπού της ύπαρξής μας κι ο σκοπός του είναι να είναι κι αυτός ένας μικρός Δημιουργός μέσα στο σύμπαν, να εκδηλώνει δημιουργικά τον εαυτό του και να χαίρεται την ύπαρξή του, τιμώντας το δώρο της Ζωής. Ο Ήλιος μπορεί να νιώσει την χαρά της δημιουργίας με πολλούς τρόπους, είτε βιώνοντας την ομορφιά και την απόλαυση του υλικού κόσμου στον Ταύρου, είτε κτίζοντας μια ασφαλή φωλιά για να δημιουργήσει το θαύμα της νέας ζωής στον Καρκίνο είτε φέρνοντας το φως στα πιο σκοτεινά σημεία της ύπαρξης στον Σκορπιό.

Ακόμα, ο Ήλιος είναι η μοναδικότητά μας ή η ατομικότητά μας, είναι η αίσθηση ότι είμαστε μια μοναδική ύπαρξη μέσα σ’ όλη την δημιουργία, διαφορετική από κάθε άλλη.  Αυτό συμβαίνει γιατί ολόκληρο τον χάρτη μας τον βιώνουμε μέσα από τον Ήλιο μας. Ο Ήλιος είναι η ουσία της μοναδικής μας ύπαρξης γιατί μέσα του φιλτράρονται και συνενώνονται όλες οι τάσεις, οι ανάγκες, οι ιδιαίτερες ικανότητες του χάρτη μας αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην ζωή. Είναι το κέντρο της ύπαρξής μας που κρατά όλα τα κομμάτια του εαυτού μας ενωμένα. Γι’ αυτό κι ο Ήλιος είναι η Συνειδητότητά μας, είναι όλα όσα ξέρουμε για τον εαυτό μας και τον κόσμο και η προσπάθειά μας να φέρνουμε συνεχώς στο φως τα πιο άγνωστα κομμάτια του εαυτού μας κερδίζοντας μεγαλύτερη αυτογνωσία. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Ήλιος είναι το πιο σημαντικό σώμα σ’ ένα χάρτη.

Οι όψεις του Ήλιου είναι πάρα πολύ σημαντικές γιατί οι ανάγκες των πλανητών με τους οποίους κάνει όψεις ενσωματώνονται στις ουσιαστικές ανάγκες της ύπαρξής μας και εκδηλώνονται στα πιο ουσιαστικά βιώματά μας στην ζωή. Οι αρμονικές όψεις δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο το άτομο θα επιδιώξει να εκδηλώσει τον εαυτό του και να εκπληρώσει τις πραγματικές του ανάγκες ενώ οι δυσαρμονικές όψεις δείχνουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που πρέπει να διαχειριστεί το άτομο για να μπορέσει να εκδηλώσει τις βαθύτερες ανάγκες του. Για παράδειγμα, ο Κρόνος σε αρμονική όψη με τον Ήλιο θα δείξει ότι οι βαθύτερες ανάγκες του ατόμου συνδέονται με ψηλούς και απτούς στόχους, έχοντας μια σαφή εικόνα του ποιος είναι και τι μπορεί να καταφέρει και ότι θα προσπαθήσει μεθοδικά και οργανωμένα να πραγματοποιήσει αυτούς τους στόχους. Αντίθετα, μια δυσαρμονική όψη του Κρόνου με τον Ήλιο δείχνει ότι για να πραγματοποιήσει το άτομο τις βαθύτερες ανάγκες του πρέπει να μάθει να μην υπονομεύει τον εαυτό του με φόβους και ανασφάλειες και να καταφέρει μια ισορροπία ανάμεσα στα εσωτερικά και τα εξωτερικά του όρια.

Η Σελήνη είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό σώμα γιατί δείχνει αντίστοιχα τον τρόπο που βιώνουμε ολόκληρο τον χάρτη μας, όλες τις πλευρές του εαυτού μας, στο ψυχικό επίπεδο. Δείχνει πώς καταγράφονται στον ψυχικό και υποσυνείδητο κόσμο μας όλες οι εμπειρίες που βιώνουμε και τον τρόπο που αντιδρούμε συναισθηματικά σ’ αυτές τις εμπειρίες. Έτσι, αν η Σελήνη είναι στον Καρκίνο και η Αφροδίτη στον Υδροχόο, ο ελεύθερος και πιο διανοητικός τρόπος που θέλουμε να σχετιστούμε με τους άλλους και να βιώσουμε τον έρωτα θα δημιουργεί ψυχικές αντιδράσεις λόγω της ανάγκης της Σελήνης για βαθιά συναισθηματική σύνδεση. Η Σελήνη είναι η πρώτη και αυτόματη ψυχική μας αντίδραση σε όλα όσα ζούμε, είναι η «αίσθηση» που έχουμε για κάθε εμπειρία μας.

Η Σελήνη είναι ένα λευκό χαρτί πάνω στο οποίο καταγράφονται όλα τα βιώματά μας από την εμβρυική μας ηλικία και μέχρι να πεθάνουμε. Γι’ αυτό είναι η μνήμη μας αλλά και το υποσυνείδητο αφού τα συναισθηματικά μας κίνητρα χάνονται στα βάθη των παιδικών μας εμπειριών που δεν θυμόμαστε πια. Αυτός ο ψυχικός και υποσυνείδητος κόσμος εκφράζεται περισσότερο στον ύπνο και τα όνειρά μας αλλά και στην φαντασία μας. Η Σελήνη είναι οι πρώτες βασικές σωματικές μας ανάγκες για τροφή, ύπνο και ένα ζεστό ασφαλή χώρο και οι πρώτες βασικές ψυχικές μας ανάγκες για αγάπη και ασφαλείς ψυχικούς δεσμούς που να μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι ανήκουμε κάπου. Ανάλογα με τον τρόπο και το πόσο ικανοποιήθηκαν οι σωματικές και οι ψυχικές μας ανάγκες για αγάπη και ασφάλεια ως παιδιά είναι και ο τρόπος που θα βιώνουμε αργότερα τον κόσμο.

Γι’ αυτό η θέση και οι όψεις της Σελήνης είναι επίσης πολύ σημαντικές σ’ ένα χάρτη. Για παράδειγμα, ένα άτομο με τρίγωνο του Άρη με την Σελήνη έχει μάθει από παιδί οι ψυχικές του ανάγκες να μην του δημιουργούν μεγάλες εξαρτήσεις από τους άλλους, να τις εκδηλώνει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να αντιδρά άμεσα στις ψυχικές δυσκολίες ή κρίσεις ώστε να λύνονται και να μην δημιουργούν απωθημένα. Έτσι, το άτομο αυτό θα βιώνει τον κόσμο ως ένα χώρο στον οποίο μπορεί να υπάρχει αυτόνομα και στον οποίο μπορεί να διεκδικεί την εκπλήρωση των ψυχικών αναγκών του. Αντίθετα, ένα άτομο με δυσαρμονική όψη Άρη/Σελήνης θα βιώνει τον κόσμο ως ένα πεδίο μάχης στο οποίο πρέπει πάντα να βρίσκεται σε ετοιμότητα γιατί μεγάλωσε σ’ ένα περιβάλλον έντασης όπου οι ψυχικές ανάγκες συνδέθηκαν με τον θυμό και τα πληγωμένα αισθήματα.

Ο Ωροσκόπος είναι ο τρόπος που έχουμε μάθει από παιδιά να εκδηλώνουμε τον εαυτό μας μέσα στον κόσμο. Η οικογένεια αποτελεί ένα σύστημα σχέσεων μέσα στο οποίο το ένα μέλος επιδρά πάνω στο άλλο και στο οποίο κάθε μέλος υιοθετεί κάποιους ρόλους.  Οι ρόλοι που υιοθετεί κάθε άτομο είναι αυτοί που πιστεύει ότι θα το βοηθήσουν να βρει την θέση του μέσα στην οικογένεια παίρνοντας αγάπη, αποδοχή και προσοχή και να εκπληρώνει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες. Έτσι, ένα παιδί μπορεί να μάθει ότι κερδίζει περισσότερα όταν φωνάζει και πιέζει ή όταν παίζει τον ρόλο του «παραμελημένου» παιδιού ή όταν είναι το καλό και υπάκουο παιδί ή το χαριτωμένο και ναζιάρικο. Οι ρόλοι που μαθαίνουμε να υιοθετούμε μέσα στο άμεσο περιβάλλον μας από παιδιά είναι οι ρόλοι που, εξελίσσοντας και αναπτύσσοντάς τους, θα υιοθετήσουμε αργότερα στον κόσμο.Γι’ αυτό ο Ωροσκόπος είναι η εικόνα μας προς τα έξω, αυτό που βλέπουν οι άλλοι από μας, με δυο λόγια η προσωπικότητά μας. Είναι το «προσωπείο» μας πίσω από το οποίο κρύβεται ο πραγματικός εαυτός μας, ανάλογα με τον τρόπο που διαμορφωθήκαμε μέσα στο περιβάλλον μας και τον τρόπο που μας διαπαιδαγώγησε η οικογένειά μας. Η οικογένεια μας όμως δεν κατανοεί πάντα τις πραγματικές μας ανάγκες και δεν μας βοηθά πάντα να εκφράσουμε αυτό που είμαστε κι έτσι οι ρόλοι που διαμορφώσαμε μπορεί να μας απομακρύνουν από τον εαυτό μας. Τότε νιώθουμε μια σύγκρουση μέσα μας και ένα ανικανοποίητο αίσθημα, παλεύοντας να συνταιριάξουμε το ποιοι πραγματικά είμαστε με τον τρόπο που εκδηλώνουμε τον εαυτό μας στον κόσμο.

Αν ο Ήλιος είναι το ποιοι είμαστε και τι πραγματικά θέλουμε, η Σελήνη και ο Ωροσκόπος είναι η συνάρτησή μας με το περιβάλλον μας, ο τρόπος που μας διαμόρφωσε το περιβάλλον. Η σχέση της Σελήνης και του ωροσκόπου με τον Ήλιο σ’ ένα χάρτη θα μας δείξει πόσο καθοριστική ήταν αυτή η επίδραση και πόσο άνετα μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας. Η Σελήνη είναι ο ψυχικός και συναισθηματικός μας κόσμος που πρέπει να έρθει σε μια ισορροπία με τον Ήλιο μας ώστε να τον συμπληρώνει, να τον εμπλουτίζει και να τον τροφοδοτεί, αφού είναι ό,τι μας τρέφει σωματικά και ψυχικά. Ο Ωροσκόπος είναι ο τρόπος που μάθαμε να εκδηλώνουμε τον εαυτό μας στον κόσμο, ένας ρόλος που μας έγινε δεύτερη φύση, σαν ένα ρούχο που χωρίς αυτό νιώθουμε γυμνοί. Αν αυτό το ρούχο νιώθουμε πως δεν μας ταιριάζει πραγματικά τότε είναι καλύτερα να προσαρμόσουμε το ρούχο στο σώμα μας παρά το σώμα μας στο ρούχο.

Ο δρόμος της ανάπτυξης και της αυτοπραγμάτωσης είναι να δούμε, ως ενήλικες πια, τον κόσμο ως την ευρύτερη οικογένειά μας και να αναπτύξουμε νέους ρόλους αλληλεπίδρασης για να βρούμε την θέση μας μέσα σ’ αυτόν διατηρώντας παράλληλα την μοναδικότητά μας.


Πηγή: www.astrology.gr